Активности клуба средом
Чланови Клуба састају се средом. Током састанка организују се предавања на којима можете сазнати:
– више о свом обољењу
– више о лековима које узимате
– разменити искуства са другима
– договорити се о заједничким акцијама
– дружити се и забављати

Време одржавања клуба
Сваке среде 15 – 17ч

Каква је улога Клуба
У Клубу се спроводи рехабилитација пацијената који болују од хроничних психијатријских поремећаја.
Клуб пацијентима омогућује да бар један део дана проведу у социотерапијској средини. У њему би требало да се осећају да нису усамљени, да се могу дружити са групом људи који болују од истих поремећаја и боре се са сличним потешкоћама, као и они сами.

Сликарске радионице
Одржавају се једном месечно у оквиру Клуба средом. Циљеви ових радионица оносе се на психосоцијалну подршку: на подстицање иницијативе, опажања, маште, слободе израза, на смањење пасивности, на јачање мотивације, побољшање структурисања времена и контаката међу учесницима, тј. дружења уз рад. Радионицу води др Богданка Чабак, лекар опште медицине и сликарка.

Како доћи у КЛУБ
Уз сарадњу и договор са лекарима Института. Чланови Клуба су искључиво пацијенти Института, и чланови њихових породица.

Клуб воде
Марина Пауновић, дипломирани социјални радник, психотерапеут
Верица Милошев, виша медицинска сестра
Лекари предавачи из Института за ментално здравље
прим Др Богданка Чабак, лекар опште медицине

ИЗЛОЖБА РАДОВА ПАЦИЈЕНАТА С XИВ НАЦИОНАЛНОГ КОНГРЕСА УДРУЖЕЊА ПСИХИЈАТАРА СРБИЈЕ И ИИИ КОНГРЕСА УДРУЖЕЊА ПСИХИЈАТАРА ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ И БАЛКАНА

На Конгресу су били изложени радови пацијената Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију из Београда и Специјалне психијатријске болнице „Др Славољуб Бакаловић“, Вршац. Организатори изложбе су Прим. др Богданка Чабак и Доц. др Срђан Миловановић.

Ликовни израз оболелих од менталних поремећаја одувек је добијао посебно место и побуђивао пажњу јавности. Опште је прихваћен став да ликовно изражавање психички оболелих зависи од врсте и интензитета поремећаја, односно од његове еволуције. Ликовни израз оболелих поседује карактеристичан изражајни језик. Цртежи психијатријских пацијената могу се користити у процесу дијагностиковања, када се то чини са познавањем суштине ликовног изражавања. У анализи ликовног материјала у процесу дијагностиковања користи се индивидуални приступ. Уметност је традиционална карактеристика сваког друштва, сликарска активност стара је колико и сам човек и кроз историју је симболизовала како психолошке, тако и културне аспекте људског развоја. Уметност истовремено осликава и предвиђа кретње унутар друштва и одувек служи људима као средство за лични израз и испољавање креативних идеја.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНГРЕСНЕ ИЗЛОЖБЕ

Брошура – Клуб средом

 

ИЗВЕШТАЈ О ХУМАНИТАРНО-ПРОДАЈНОЈ ИЗЛОЖБИ “НАШ МАЛИ ДОПРИНОС ИМА ВЕЛИКУ ВРЕДНОСТ”

Изложба је одржана 26. маја 2012. у тржном центру Delta City. Циљ изложбе је био да се јавност упозна са радовима пацијената Института за ментално здравље,Удружења Похвала Руци, Удружењем Панда, Удружењем станара дома са телесним инвалидитетом, Удружењем за едукацију и подршку група, Удружењем ИДЕ и Удружењем Талос и да пробуди сазнање у свима нама, да мали допринос за ове особе има велику вредност, јер куповином производа помажемо у прикупљању новчаних средстава за набавку материјала потребних за реализацију радне терапије, а у самим учесницима будимо јак мотив ка социјализацији и оздрављењу, као и осећај припадности овом друштву. Захваљујући спонзорима изложбе Ориент Емориум и Делта цитy, као и успешној реализацији, постоји могућност поновне изложбе радова пацијената.